Herinneringsdoos voor later

Wat wil jij achterlaten voor je jonge kind(eren) wanneer je te horen hebt gekregen dat je niet lang meer hebt te leven?

Levendige herinnering

Voor jou als ouder is het zwaar te moeten beseffen dat jij je kind(eren) nooit groot zult zien worden. Maar nog meer: dat jij ze nooit meer troost kunt bieden. Nooit meer samen lachen. Dat zij jou nooit meer bij school zullen zien staan, jou stem zullen horen.

Toch wil je niet dat ze je zullen vergeten. Jij wilt ze houvast geven en waar mogelijk een stukje van jou achterlaten zodat de herinnering aan jou levendig blijft.

Houvast en troost

Een ‘herinneringsdoos voor later’ is bedoeld voor de nog jonge kinderen in het gezin. Wanneer moeder, vader, broertje of zusje er niet meer zal zijn, is het fijn voor het nog jonge kind om iets tastbaars te hebben. Zo kan het ontdekken wie de moeder of vader was. Wat hij of zij deed en hoeveel hij/zij van jou heeft gehouden.

Dit laatste kan zeer belangrijk zijn, aangezien het kind zich schuldig of boos kan voelen. Het kan het gevoel hebben dat het schuldig is aan de dood of boos worden omdat de ouder er zomaar vandoor is gegaan. Een ‘herinneringsdoos voor later’ kan een enorm houvast en troost geven aan het beeld wat het kind van het verlies heeft.

Voorbereiding op afscheid

De ‘herinnering voor later’ kan worden vorm gegeven door samen met de kinderen een herinneringsdoos te maken. Het kind kan op deze manier beter grip krijgen/betrokken worden bij dat wat komen gaat. Het kind wordt op een fijne manier voorbereid op het afscheid voor altijd.

Ben je geïnteresseerd in het (laten) maken van een herinneringsdoos voor later kijk dan op de pagina hoe ik werk naar de verschillende mogelijkheden.